Zo kan het ook

deel 2 Familieparticipatie en communitybuilding in het verpleeghuis

In een eerder blog Zo kan het niet langer, schreef ik over het gebrek aan verbinding tussen bewoners, familie en verzorgers, op de verpleeghuisafdeling waar mijn moeder verbleef.
Hoe zorg je dan voor meer verbinding en saamhorigheid? Dat blijkt verrassend eenvoudig te zijn.

De eerste ontmoeting
Eind november 2016 heb ik voor de familie een ideeën- en ontmoetingsbijeenkomst georganiseerd. Op deze avond waren we alleen met de familie- en mantelzorgers bij elkaar en enkele mensen van de zorg. Dus zonder de bewoners zelf. Het verpleeghuis zorgde voor een ruimte en voor koffie en thee.
De zorgcoördinatoren waren blij verrast over de hoge opkomst. Dat hadden zij nog niet eerder meegemaakt. Volgens mij komt dat, omdat de uitnodiging kleinschalig en persoonlijk was. Mensen voelen zich dan eerder aangesproken.
Het werd een mooie bijeenkomst. De meeste bewoners die op de afdeling verblijven zijn dementerend. Tijdens de kennismaking hoorden we van de familie wat iemand deed en hoe iemand leefde voor hij ziek werd. Dat leverde verrassende en ontroerende verhalen op.

Ideeën brouwen
Daarna gingen we met elkaar ideeën brouwen over de volgende vragen:
– hoe raken we als familie meer betrokken/ meer thuis op de afdeling?
– hoe maken we het prettiger voor de bewoners?
– hoe kunnen we zelf een steentje bijdragen?
Verschillende mensen merkten op dat er vanuit het verpleeghuis al veel activiteiten georganiseerd worden voor de bewoners. Een compliment dus voor de zorg!

Kleine initiatieven
Tijdens de avond zijn verschillende ideeën geopperd en inmiddels al opgepakt:
– een tante die liedjes zingt met de bewoners
– ophangen van vogelhuisjes met vogelgeluiden
– een map met een A4 van elke bewoner met foto’s en een beschrijving van diens werk, hobby’s, activiteiten en de familiesituatie. Iedereen kan de map bekijken en een kopie van het blad hangt in de kamer van elke bewoner. De verzorgenden hebben daardoor meer aanknopingspunten voor een gesprek of activiteit.
Ook zijn er ideeën om gezamenlijk te gaan wandelen, een platenspeler mee te nemen en platen te draaien, spelletjes te doen en een snoezelkamer in te richten.

Online communicatie platform
Een wens die iedereen deelde was om de onderlinge communicatie te verbeteren op de afdeling. Hier is nu ook een goede oplossing voor. We gebruiken het online systeem familienet.nl. Het is mooi als de zorginstelling Familienet faciliteert, maar je kunt dit ook als particulier in gebruik nemen, tegen relatief lage kosten. Familienet is opgezet voor het familie- en zorgnetwerk rond een ‘cliënt’, maar we hebben ontdekt dat het ook te gebruiken is voor het familie- en zorgnetwerk rond een afdeling. We kunnen nu gemakkelijk berichten, foto’s en activiteiten met elkaar delen.

BRUISmethode voor community building
Het model uit de BRUISmethode voor community building blijkt ook hier goed te werken. Met die ene bijeenkomst hebben we alle vier de elementen gecombineerd (zie afbeelding). Er was een ontmoeting met ideeën. Dit heeft geleid tot initiatieven en een online ontmoetingsplek. En van het een komt weer het ander, een systeem, dat zichzelf verder organiseert.

Wat daarnaast helpt is dat de zorgcoördinatoren familieparticipatie een warm hart toedragen en alle mogelijke steun verlenen.

‘Zo kan het niet langer’, wordt nu ‘Zo kan het ook’.

Meer weten? Bestel Bruisen, Brouwen, Binden! – handboek voor lokale community builders of neem contact op met heleen@ideeenbrouwerij.nl

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.