Dit jaar gaan we samen de kerstboom versieren

ideeën voor een bruisende bewonerscommissie

Bewonerscommissies van wooncomplexen hebben het lastig. Activiteiten komen vaak op dezelfde schouders neer. Hoe vind je meer mensen om de kar te trekken? Hoe maak je het werk voor de commissies lichter?

Deze vraag staat centraal bij de workshop ‘Bruisende Bewonerscommissie’ die ik op 22 november jl. begeleid voor Omnia Wonen in Harderwijk. Het programma is onderdeel van het jaarlijkse overleg met de commissies. In de ochtend is iedereen door Omnia bijgepraat over nieuwe ontwikkelingen. ‘s Middags gaan we ‘bruisen’.

Tijdens de interactieve workshop worden successen, tips en ideeën uitgewisseld. Wat zijn de belangrijkste leerpunten? En wie bedenkt het mooiste idee?

Sociale inslag
Bewonerscommissies zijn ooit gestart als gespreks- en inspraakpartner van de woningbouwcorporatie rond fysieke onderwerpen als renovatie en beheer. In de praktijk zijn de meeste commissies juist actief met het organiseren van sociale activiteiten.
‘Denk ook aan de stenen,’ zegt Han van der Heide van bewonersvereniging Thijmhof. Dit advies lijkt aan dovemans oren gericht.
Ook Minke Pieters, adviseur Mens & Buurt van Omnia Wonen verbaast zich erover hoe sociaal gedreven de meeste commissies zijn: ‘Hier moeten we nog iets mee, als corporatie. ‘

Vergaderen
In het begin van de middag zorgt het ontmoetingsspel ‘kennismakingsbingo’ voor de nodige levendigheid en interactie. Een uitnodiging om na te denken over het verloop van vergaderingen en bijeenkomsten. Hoe zorg je dat iedereen actief betrokken is en dat het behalve interessant ook plezierig en gezellig is? Hoe kun je minder vergaderen en meer bruisen of zoals community builder Jim Diers zegt: ‘Why have a meeting, when you can have a party?’
img_2431-2

 

 

 

Netwerk
Kun je het idee loslaten dat iedereen die iets doet, meteen actief moet toetreden tot de commissie? Uiteindelijk heeft dat meer effect.

Tips en ideeën:

  • Verzamel mailadressen van medebewoners en informeer en raadpleeg ze per mail over bepaalde zaken.
  • Gebruik sociale media om het netwerk te vergroten. Maak een Facebook pagina of groep aan of werk met whats app groepen.
  • Leg contacten met organisaties, bedrijven en de gemeente. In samenwerking is er veel meer mogelijk dan je denkt.
  • Benader mensen voor een concrete activiteit of klus.
  • Spreek mensen aan op hun talenten, ervaring en interesses. Of start met het inventariseren hiervan.
  • Een ideeënbrouwerij is een manier om achter die interesses te komen en mensen actief te betrekken.
    Bekijk wat dit kan opleveren in dit korte filmpje waarin Jan Overes van bewonerscommissie Groenhof in Waddinxveen vertelt wat de ideeënbijeenkomst twee jaar geleden heeft opgeleverd.

Deelnemers verlaten de workshop met nieuwe inspiratie en ideeën en elke commissie krijgt van de woningcorporatie een exemplaar van Bruisen, Brouwen, Binden – handboek voor lokale community builders.

De ideeënbrouwerij met de bewonerscommissies levert mooie ideeën op, waarbij het nieuw geleerde meteen wordt toegepast. Eén van de dames is het beu om alles zelf te doen en besluit het deze keer anders aan te pakken:
De commissie zorgt dit jaar voor een kerstboom in de centrale hal van het complex, maar niet voor de versiering. Alle 20 huurders worden uitgenodigd om hier zelf iets aan bij te dragen. Een prachtig idee: Samen de kerstboom versieren.

‘En als niemand helpt, blijft de boom groen, want we gaan niet meer trekken aan een dood paard….’

Heleen van Praag is community builder bij de Ideeënbrouwerij en auteur van Bruisen, Brouwen, Binden! – handboek voor lokale community builders. Zij schrijft regelmatig blogs over community building. Abonneren kan via deze link
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.