Mag ik dan bij jou

Een mooi voorbeeld van verbinding was de Arabische muziek- en filmavond afgelopen vrijdag in theater Concordia in buurgemeente Haastrecht.

De zaal zit werkelijk bomvol. Op het laatst worden snel nog wat stoelen bijgeplaatst om iedereen van een zitplaats te voorzien. Initiatiefneemster Marielle Azim is er met hulp van Krimpenerwaard intercultureel en theater Concordia in geslaagd een gemêleerd publiek aan te trekken met ongeveer evenveel mensen van Nederlandse als van Arabische herkomst. Het is warm in de zaal en de sfeer draagt daar aan bij. Op het programma staat een optreden van de Syrische zangeres Shaza Hayek.

Zij zong in de opera van Damascus en kwam twee jaar geleden naar Nederland. Het publiek klapt mee en na elk nummer krijgt zij een daverend applaus. De tekst is voor ons onverstaanbaar maar de sfeer en emotie komt binnen.
De Nederlandstalige helft van de zaal wordt nog dieper geraakt als ze ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij in het Nederlands zingt. Alles komt samen in dit nummer: het verbinden van twee landen en twee werelden, de troost voor hen die gevlucht zijn uit hun thuisland, de ontroering van het liedje en de gevoelige manier waarop Shaza dit zingt met haar zware accent en arabeske toonbuigingen. De avond kan niet meer stuk.

Na het muziekoptreden kijken we samen naar de Arabischtalige en Nederlands ondertitelde film the Idol. The Idol vertelt het waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf, de Palestijnse zanger die in 2013 zijn droom werkelijkheid zag worden toen hij de talentenjacht Arab Idol won. De nu 25-jarige Assaf reisde vanuit het vluchtelingenkamp in de Gazastrook naar Egypte om mee te doen aan het televisieprogramma. Het kostte hem twee dagen om ongezien door grenscontroles te komen. Daardoor was hij te laat voor de audities. Toen Assaf in de lobby van het hotel begon te zingen, werd besloten dat hij alsnog auditie mocht doen.
Een ontroerende film die qua sfeer wat weg heeft van ‘slumdog millionaire’. Behalve door de inhoud van de film word ik ook hier geraakt door de spontaniteit waarmee het publiek van Arabischtalige herkomst reageert op de film. Als Mohammed Assaf steeds verder komt in de finale rondes wordt steeds vaker geklapt en meegezongen. Wat zijn wij als Nederlanders toch stijfjes, constateren we na afloop.

Een prachtig initiatief, deze interculturele Arabische avond. Muziek verbindt. Houd je zakdoek klaar en luister via You Tube naar de vertolking van Shaza Hayek van Mag ik dan bij jou.

Heleen van Praag is community builder bij de Ideeënbrouwerij en auteur van Bruisen, Brouwen, Binden! – handboek voor lokale community builders. Zij schrijft regelmatig blogs over community building.
Abonneren kan via deze link

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.