Wie verzint een omgekeerde aanslag?

We lezen in de media dagelijks over gruwelijke aanslagen al dan niet met een terroristisch motief of door terroristen geïnspireerd. Steeds weer schrikken we van het extreme geweld op onverwachte plekken en momenten.
Dat doet mij verlangen naar ander nieuws. Toen de hele wereld verbijsterd was over de aanslagen van 11 september fantaseerde ik wel eens over een omgekeerde aanslag. Een positieve gebeurtenis die wereldwijd net zo veel impact heeft maar dan omgekeerd. Zijn er wel eens dit soort gebeurtenissen? Ik denk aan de val van de Muur. De hele wereld vierde feest over het einde van de Koude Oorlog. Of de vrijlating van Nelson Mandela na 27 jaar gevangenschap. Ook bij de verkiezing van president Obama en zijn ‘yes, we can’ speech kreeg de hele wereld kippenvel. Veel andere gebeurtenissen kan ik me niet voor de geest halen. Ja, je hebt natuurlijk de euforie over uitzonderlijke sportpresentaties tijdens de Olympische Spelen of een WK, maar dat is van een andere orde. Dat gaat niet over de overwinning van het goede op het kwade.

Kunnen we dan niet zelf een daad verzinnen? Een weergaloze, ontzagwekkende, wereldschokkende daad die iedereen doet smelten. Nu ik er over nadenk, zijn er You Tube filmpjes die viraal gaan en alle kijkers in ontroering brengen. Denk bijvoorbeeld aan het filmpje van de vader die zijn zoontje geruststelt na de aanslagen in Parijs. ‘Zij hebben geweren, wij hebben bloemen.’ Deze liefdevolle uitingen zijn vaak een reactie op heftige gebeurtenissen en geven ons hoop en troost.

Wie wat beter kijkt en zijn aandacht hierop richt, zal ontdekken dat de wereld bol staat van mooie, liefdevolle gebeurtenissen. Alleen halen ze de voorpagina’s (nog) niet. Dat heeft weer alles te maken met de traditionele media die belust zijn op sensatie en rampspoed. We hebben een gebeurtenis nodig die sensationeel en extreem is een ook nog eens onverwacht toeslaat. Gebruik je creativiteit en kom met een briljant idee….

Stiekem droom ik van een ‘lone sheep’, met een kleine psychische afwijking die al een jaar lang een aanslag voorbereidt en de wereld binnenkort achterlaat in een staat van ontroering en liefde.

Heleen van Praag is community builder bij de Ideeënbrouwerij en auteur van Bruisen, Brouwen, Binden! – handboek voor lokale community builders
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.