Vergadering of kroegentocht? (bouwsteen 3: ontmoeting)

Voor Communitybuilders die willen starten hebben we 7 bouwstenen benoemd. Deze keer meer informatie over de derde: ontmoeting. Zonder ontmoeting heb je geen community. Maar hoe organiseer je die ontmoeting? Dat kan op veel verschillende manieren, maar zorg dat aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:
– Combineer online en offline ontmoeting. Bij Gouda Bruist combineren we het online platform goudabruist.nl met bijeenkomsten waar mensen elkaar ‘in real life’ ontmoeten, de Bruispunten. Maar er zijn genoeg andere voorbeelden. Zo gebruikt Lex de Jong bij Boloboost (Bos en Lommer, A’dam) Facebook en Twitter in combinatie met o.a. kroegentochten (‘BoloBooze’). De Civil Society Club (Oegstgeest) verbindt vraag en aanbod online en organiseert maandelijks een Open Coffee/ Meet&Match.
– Zorg voor continuïteit. Bijvoorbeeld in de vorm van een vaste ontmoetingsplek of broedplaats waar mensen elkaar treffen of regelmatige bijeenkomsten. Een community is geen eendagsvlieg.
– Zorg dat je laagdrempelig, open en toegankelijk bent. Als je een verbindende rol wil vervullen in jouw stad of buurt, moet je geen exclusieve groep creëren, waar mensen moeilijk binnenstappen. Social media zijn bij uitstek geschikt om de groep bekenden te vergroten. Maar kijk ook hoe je bijeenkomsten laagdrempelig kunt maken. Hoe ontvang je mensen als ze voor het eerst op een bijeenkomst komen? Mogen ze gewoon eens komen kijken en luisteren of worden ze meteen gebombardeerd tot nieuwe ‘vrijwilliger’ die in een werkgroep moet plaatsnemen? Kun je samen iets doen ter verbetering van de buurt in plaats van er over te praten?

Wees niet bang om nieuwe vormen uit te proberen. Misschien heeft een kroegentocht meer effect dan de zoveelste vergadering over de verbeterpunten in de buurt.

Hoe organiseer jij (laagdrempelige) ontmoetingen? Laat je reactie hier achter of op de Linked In groep lokale Communitybuilders.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.