Op vrijdag 27 juni onthult burgemeester Milo Schoenmaker een reuzeKOE in Gouda. Hij doet dit samen met de 12-jarige KOE-ontwerper Duuk Roodbol. De KOE van Gouda is in volume 100.000 keer groter dan haar zusje in Lego, bijna 5 meter hoog en bestaat uit 44 blokken van beton. Tot de onthulling is de KOE ingepakt. Door de onthulling -met een hijskraan- opent het Pauzelandschap Potterspoort in Gouda.
Pauzelandschap Potterspoort is een nieuw stadsinitiatief vanuit Gouda Bruist. Het braakliggende terrein – bij de noordwestelijke entree van de Goudse binnenstad – had door de crisis al een paar jaar geen functie. Door cocreatie van burgers, ondernemers en gemeente heeft de stad een nieuwe ontmoetingsplek met een blauwe wandelboulevard, verplaatsbare bomen, gele bloemenkwekerij, kaaszitblokken en de reuzeKOE.
Pauzelandschap Potterspoort is een tijdelijk project. Als het terrein zijn definitieve invulling krijgt, verhuizen de onderdelen naar een andere (braakliggende) locatie. De lijst met bedrijven en organisaties die het Pauzelandschap in geld of in natura steunen is inmiddels lang, daarnaast is via crowdfunding bijna 5.000 euro opgehaald bij Gouwenaars.
Het project heeft veel energie en enthousiasme losgemaakt bij de initiatiefnemers en in de stad.
Wat is het geheim van het succes?
– een sterke initiatiefgroep van 11 met veel deskundigheid. In de groep zit o.a. een architect, stedenbouwkundige, projectleider, fondsenwerver, vormgever en campagnemaker.
– draagvlak en steun van de gemeente
– een aansprekend plan dat aansluit bij stadsmarketing van Gouda als Kaasstad
– Gouwenaars zijn blij dat er iets wordt gedaan aan het verwaarloosde terrein.
– crowdfunding via het platform Voor je Buurt, supporters konden bijdragen door aanschaf van beplanting, een mobiele boom, zitblok of stukje van de KOE.
– veel verschillende manieren voor bewoners om een bijdrage te leveren of betrokken te raken: meehelpen met planten, zaaien en opkweken van bloemen, water geven, verven, koffie brengen, scheppen of bouwen. Jong en oud kan meedoen.
– combineren van netwerken: het bewonersnetwerk van Gouda Bruist is gekoppeld aan het Goudse ondernemersnetwerk
– bedrijven konden bijdragen in geld of in natura: van het aanleveren van houtnsippers en berkenboompjes tot de productie van betonblokken voor de KOE en de plaatsing met een kraanwagen.
– voortdurend gebruik van social media via de groep op Gouda Bruist, de Facebook groep Pauzelandschap enTwitter, gecombineerd met publiciteit in lokale media.
– snelheid en zichtbare resultaten, elke week was er iets te doen en te zien.
Kortom, het Pauzelandschap is een enorm geslaagd cocreatie, of beter gezegd KOEcreatie met de kracht van ‘cowfunding’ en ‘cowsourcing’ volledig benut.
Iedereen is van harte welkom 27 juni om 15.30 uur bij de opening (terrein voor het Best Western Hotel Hoge Gouwe 201).