Meer verbinding door crowdfunding

Een maand geleden volgde ik een workshop over crowdfunding bij Simon Douw (van douwenkoren.nl).  Een inspirerende bijeenkomst met veel nieuwe inzichten en eyeopeners.
Zo zijn er verschillende vormen van crowdfunding, gebaseerd op een donatie, beloning, lening of aandeel. Omdat deze workshop is georganiseerd door het Goudse Vrijwilligersinformatiepunt, gaat het vooral over de tweede vorm, waarbij een donatie wordt beloond met een tegenprestatie.

Communityfunding
Lang niet elk project leent zich voor crowdfunding. Het doel moet concreet, tastbaar en voelbaar zijn. Donaties komen vooral uit je eigen netwerk; familie, vrienden en contacten. Douw spreekt dan ook liever over communityfunding dan crowdfunding. Je moet dus al een community hebben, voor je gaat crowdfunden, anders is de kans van slagen klein. Tegelijkertijd kun je crowdfunding mooi inzetten om aan je community te bouwen. Het is een manier om mensen te verbinden aan jouw initiatief of organisatie en dat is minstens zo belangrijk als de financiële opbrengst.

Voor je buurt
Na de workshop sta ik te popelen om van start te gaan met een campagne voor Gouda Bruist. De door ons te ontwikkelen Bruisplaats in een leegstaand pand lijkt een perfect  doel, ware het niet dat we een deel van de financiering al binnen hebben, niet alleen behoefte hebben aan extra geld maar ook aan klussers en materialen en de tijdsdruk erg groot is, omdat we begin juni al open willen gaan. Alle problemen worden getackeld. De opening stellen we uit naar eind juni. We vinden een prachtig nieuw  crowdfunding platform voorjebuurt.nl, waar je kunt bijdragen in geld en/of in natura (en ook nog eens de nodige hulp en advies krijgt!). We splitsen opknappen en inrichten, zodat we vast kunnen klussen en ondertussen campagne voeren voor de kosten van de inrichting.

Een crowdfunding campagne kan niet zonder filmpje. Gelukkig hoeft dit niet perfect te zijn, maar vooral authentiek. Op 11 mei kunnen we van start en na 3 dagen hebben we via ons directe netwerk  al 20 supporters en 14% van ons doelbedrag. Nu kunnen we wat breder naar buiten met het initiatief. Nog 24 dagen te gaan voor de realisatie van onze Bruisplaats. Spannend hoor!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.