Gouda Bruist als gelegenheidswij

Wie zich afgelopen dinsdag niet geïnspireerd voelde door de Troonrede, kan zijn hart ophalen bij de Trendrede2013. Twaalf toekomstdenkers schetsen een opwekkend beeld van de ontwikkelingen in Nederland.
Een van de trends die zij signaleren is het ‘Gelegenheidswij’,  tijdelijke samenwerkingsverbanden die weer oplossen als het doel is bereikt: ‘De burger van stavast wil zich binnen een cirkel van vertrouwen nuttig maken voor het geheel.  Dat betekent het einde van de krachtmeting en het begin van de krachtmeeting: gezamenlijk een krachtige impuls geven aan een probleem, iets opbouwen of iets ondersteunen. Wanneer het doel bereikt is zwermt iedereen uit.’
Het sociale platform Gouda Bruist is de cirkel van vertrouwen waar nieuwe ideeën en initiatieven enthousiast onthaald worden. De Bruispunten fungeren als ‘meeting’ om nieuwe samenwerkingsverbanden te smeden. De groep gangmakers komt elkaar tegen in steeds wisselende samenstellingen en activiteiten en groeit met de dag.   Evelien Tonkens (bijzonder hoogleraar actief burgerschap) had het eerder over een altruïstisch overschot. Er is een grote groep die een bijdrage wil leveren, maar zij moeten zich eerst uitgenodigd voelen. Via een lokale community kun je dit potentieel in je stad aanboren en verbinden op een eigentijdse manier.  ‘De katalysator van een nieuwe wereld blijken we zelf te zijn.’(Trendrede2013)

meld je aan voor nieuws en tips over lokale communitybuilding 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.