Hoe maak je het gezelliger en gezamenlijker in je flat?

Over een nieuwe beweging van thuismakers

In wooncomplex Arcadia in Hillegersberg wonen 55+ers in sociale sectorwoningen samen met bewoners van twee zorgorganisaties. Het samenwonen gaat niet van een leien dakje. De eigenaar van het complex neemt verschillende maatregelen om de woonsituatie te verbeteren en benadert mij om een bijdrage te leveren als community builder. Hoe pakt dat uit?

Sinds januari vervul ik deze rol één dag per week. In de eerste maanden maak ik kennis met de verschillende organisaties en bewoners in het pand. Om bewoners te ontmoeten installeer ik me met koekjes bij de lift. Een van de eerste ontmoetingen is met Cor, die blijkt seniorenyoga te geven aan de bewoners in de flat. Hij en zijn vriendin lopen meteen over van de ideeën wat er verbeterd kan worden in de flat. Op een andere verdieping ontmoet ik Jurriaan. Hij is ontwerper in de communicatiewereld en vrijwilliger bij een van de zorgorganisaties. Medio april breng ik zo’n 20 bewoners en medewerkers van organisaties bij elkaar via een ideeënbijeenkomst, een methodiek in 5 stappen om vanuit een brainstorm tot concrete initiatieven en werkgroepen te komen. Jurriaan is sindsdien een van de kartrekkers. Hij introduceert de term Thuismaker, richt een Facebookgroep op, ontwerpt een huisstijl en werkt aan de vormgeving van een gezamenlijke krant.

Voor wie is de borrel?
Allerlei vraagstukken dienen zich aan. Is de organisatie van een Thuismakersborrel bijvoorbeeld wel geschikt voor bewoners met een alcoholprobleem? ‘Willen we die er wel bij hebben?’ vragen initiatiefnemers zich af in de gezamenlijke app groep. Jurriaan reageert: ‘Ja, en sterker, die zitten erbij.’ Door de uitnodiging iets te transformeren in beeld en tekst is iedereen uiteindelijk super tevreden. 


De Thuismakers creëren samen een nieuwe beweging en introduceren hun eigen normen en waarden. Zonder dit op een te expliciete manier te doen met gouden leefregels, zoals de welzijnsorganisatie wil, of via een anti-stigma boodschap van een GGZ-ervaringsdeskundige.

Tijd voor een tablet en Facebook 
Het gaat om de kleine dingen: samen wollen kuikentjes maken voor Pasen, erachter komen waarom de bieslook in de moestuin beter groeit dan de peterselie. En zien dat buurman Cor nu toch wel overweegt om een tablet te kopen, onder de voorwaarde dat Theo hem helpt om een Facebook-account aan te maken.

Arcadia heeft voldoende ‘assets’ (kwaliteiten) met een Huis van de Wijk, winkeltje, kapper, fysiotherapeut, actieve wijkbewonersorganisatie, zeer grote en goed gefaciliteerde activiteitenruimte, reparatiewerkplaats en gezamenlijke tuin om er een fijn thuis van te maken. De hoop is dat mensen hier prettig kunnen wonen en juist trots worden op Arcadia.

Heleen van Praag is community builder bij de Ideeënbrouwerij en auteur van Bruisen, Brouwen, Binden! – handboek voor lokale community builders. Zij schrijft regelmatig blogs over community building.
Abonneren kan via deze link


Dit blog is ook gepubliceerd via LSA bewoners
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.